ΙΣΤΟΡΙΚΟ

Η σημερινή μορφή αλλά και η δραστηριότητα της εταιρίας μας είναι αποτέλεσμα μιας μακράς πορείας στον χώρο της παραγωγής ελαιολάδου, που χαρακτηρίζεται από πολλές και ριζικές αλλαγές στο πέρασμα των χρόνων.

1928

Ο μυλωνάς Κωνσταντίνος Ξοβέρης, εμπνευσμένος από τις παραδοσιακές μυλόπετρες και χρησιμοποιώντας φυσικά υλικά -πέτρα και ξύλο- δημιουργεί στο χωριό Βρασνά της Θεσσαλονίκης το πρώτο ελαιοτριβείο της ευρύτερης περιοχής. Στρογγυλεμένες κοίλες πέτρες με ξύλινα έμβολα, τρίχινοι τουρβάδες και κουτάλες για την τελική περισυλλογή του λαδιού, είναι τα αποκλειστικά μέσα σ’ αυτό το χειροκίνητο «εργοστάσιο» που λειτουργεί μ’ αυτόν τον τρόπο αδιάλειπτα για 28 χρόνια.

1956

Τα ανθρώπινα χέρια που κινούσαν τις πέτρες αντικαθίστανται από ζώα ενώ το χειροκίνητο πιεστήριο κατασκευάζεται τώρα από ξύλο και σίδερο, που το καθιστούν πιο ανθεκτικό. Η παραγωγικότητα του ελαιοτριβείου αυξάνεται θεαματικά.

1977

Οι αλλαγές στο ελαιοτριβείο είναι σχεδόν επαναστατικές: υδραυλικό πιεστήριο και σπαστήρας για το σπάσιμο της ελιάς, ειδικά πανιά για την τοποθέτηση του πολτού, πρέσα και ειδικός διαχωριστήρας για καλύτερο απόσταγμα λαδιού.

1990

Το ελαιοτριβείο εγκαθίσταται πλέον στην Αμφίπολη Σερρών, μία παραδοσιακά ελαιοπαραγωγική περιοχή της κεντρικής Μακεδονίας, την οποία οι αρχαίοι κάτοικοι της ονόμαζαν «Εννέα Οδοί», γιατί συναντιόνταν οι δρόμοι εννιά πόλεων. Έτσι λοιπόν και η εταιρία μας φέρει τελικά την επωνυμία «Ελαιών Οδοί». Το νέο αυτό ελαιοτριβείο υφίσταται έναν ριζικό εκσυγχρονισμό. Φυγοκεντρικό σύστημα, αυτόματο πλύσιμο της ελιάς, σύγχρονοι σπαστήρες, μαλακτήρες, 2 Ντεκάτερ και 5 διαχωριστήρες χρησιμοποιούνται για τη παραγωγή της καλύτερης ποιότητας ελαιολάδου.

2008

Η πέμπτη επέμβαση – ανακαίνιση φέρνει μπροστά μας ένα μοντέρνο και πλήρως εναρμονισμένο με τις σύγχρονες απαιτήσεις εργοστάσιο παραγωγής λαδιού. Η παραγωγή ελαιολάδου γίνεται πλέον εν ψυχρώ, διαδικασία που επιτρέπει στο λάδι να διατηρεί όλα του τα αρώματα και τα θρεπτικά του συστατικά. Ακόμη, η επιχείρηση διαθέτει πλέον τυποποιητήριο για την προώθηση και εμπορία του παραγόμενου ελαιολάδου με την επωνυμία «Ελαιών Οδοί» και εφαρμόζει σύστημα διαχείρισης τροφίμων ISO 22000.

2013

Νέου τύπου μηχανήματα, γερμανικής τεχνολογίας υψηλών προδιαγραφών, εξοπλίζουν την επιχείρηση και η παραγωγή ελαιολάδου συνεχίζει να γίνεται εν ψυχρώ, με βάση τα νέα δεδομένα.

2014

Με την τελευταία ανακαίνιση το τυποποιητήριο εκσυγχρονίζεται με νέα μηχανήματα και μεταφέρεται στη νέα εργοστασιακή μονάδα στη ΒΙ.ΠΕ. Σίνδου στη Θεσσαλονίκη. Εκεί λαμβάνει χώρα πλεόν και μία ακόμη διαδικασία, αυτή της παραγωγής βιομηχανικού ελαιολάδου από έκθλιψη β’ κατηγορίας ελιάς και β’ κατηγορίας κουκουτσιού από εκπυρήνωση ελιάς. Παράλληλα, η εταιρίας μας πιστοποιείται για παραγωγή και τυποποίηση βιολογικού ελαιολάδου.